Vanliga frågor

från utresande volontärer

Vad ska man ha med sig?
Vissa saker kan vara svårare att få tag på i Zipolite och även i de kringliggande områdena. Här följer några tips på saker som kan vara bra att packa till resan:

Lakan
Handduk
Regncape
Sandaler och joggingskor
Ficklampa
Badkläder
Te (om du tycker om det)
Myggnät (finns oftast på Piña men kan vara i dåligt skick)
Ordbok
Tamponger
Adapter för telefon och annan elektronik
Sport-bh
Öronproppar

Även om det under större delen av året är varma kvällar är det bra att ha med sig svala långbyxor och långärmade tröjor, eftersom det är mycket mygg och vissa av dem kan ge dig otrevliga sjukdomar.

Det mesta går dock att köpa i Pochutla, en halvtimmes resväg från Zipolite. Det kan vara smidigt att inte ta med sig för mycket, utan införskaffa det du märker att du saknar när du väl är där.

Går det bra att ta med sig leksaker till barnen?
Det går bra, men ta det försiktigt med ulliga djur, de blir fort smutsiga här och barnen har ofta många levande kattungar och hundvalpar att leka med så behovet av luddiga kramdjur verkar inte lika stort här som i Sverige.

Hur kommer man dit?
Från Mexiko City kan du antingen flyga till Huatulco (närmast) eller till Puerto Escondido (billigare, men lite längre.) Du kan också komma med buss. Det går bussar från Tasqueña, en bussterminal södra Mexiko City, över Acapulco till Pochutla och det går bussar från bussterminalerna La Central del norte och Tapo över Oaxaca. Den norra terminalen ligger närmre flygplatsen.
Zipolite är en liten turistby med ca 1000 invånare, 4 km från Puerto Angel (12 km från Pochutla, 43 km från Huatulco och 80 km från Puerto Escondido). Piña Palmera är mycket välkänt och det är inga problem att hitta.

Ska man ha dollar och/eller resecheck?
Det är nog bra att ha lite av varje.

Ska jag ta med ett intyg nu som visar att jag har pengar för få förlängning av visa?
Ja, det brukar vara bra. Vi brukar göra så att banken faxar ett kontoutdrag till Pochutla som vi sedan översätter här om det behövs. Du kan ju förbereda banken på att du kanske kommer att behöva det och se till att du har faxnummer och/eller e-mail adress till din bank så att du kan kommunicera med dem om det behövs.

Något speciellt att tänka på förutom att vara väl försäkrad?
Nej. Kom ihåg att ta med dig alla uppgifter om din sjukförsäkring och att genast tala om det för oss på Piña Palmera så att vi vet vem i ska kontakta.

Om familjen behöver kontakta mig, hur gör de då?
De kan ringa till Piña Palmera +52-958-5843145 eller skicka fax till .+52-958-
Kontoret är bara öppet dagtid, så eftersom du ska bo på Piña en längre tid kan det vara en bra idé att köpa en mobiltelefon på plats.
För vanlig post kan du ge adressen:

c/o C.A.I. Piña Palmera
Apartado Postal 109
C.P. 70900 POCHUTLA
OAXACA, MEXICO

Tänk på att det kan ta upp till ett par månader för brev och paket att komma fram. Skicka inga värdesaker då det händer att post aldrig når sin destination.

Är det svårt att köpa/låna lexikon, böcker mm på spanska?
Det finns mycket böcker att läsa på Svenska, Engelska och Spanska på Palmeran. I Mexiko City och i Oaxaca finns det bra bokhandlar. Det finns ingen bokhandel i Pochutla, Huatulco eller Puerto Escondido. Ta med dig lexikon.