Volontär

Intresserad av att komma till Piña Palmera som volontär?


Volontärerna är mycket viktiga för Piña Palmeras arbete och utveckling. De senaste åren har vi haft i genomsnitt 15 volontärer på centret samtidigt. Ibland kan det vara fler än 20 st på samma gång. Volontärerna kommer från hela världen. Flest kommer från Sverige men vi har också volontärer från Mexiko, Storbritannien, USA, Holland, Tyskland, Belgien, Danmark, Australien, Argentina och flera andra länder.


Åker du som volontär kommer du hit lika mycket för att lära själv som för att hjälpa andra. Man kan inte hjälpa andra utan att först hjälpa sig själv. I Sverige har vi en stor materiell rikedom men här är människor rika på andra sätt och det är viktigt att man förstår att ett utbyte mellan människor i nord och människor i syd är viktigt för alla.


Livsstil

Privat är ett ord som knappast finns här på Piña Palmera och om du har stort behov av att vara själv och ha ett privatliv så kommer du kanske få det lite knepigt. Här finns det alltid andra människor runt omkring en så det är viktigt att ta sig ledig tid och söka upp en avskild plats ibland om man behöver det. Andra saker som är bra att tänka på är att ta det lugnt i början när du kommer hit. Vi väntar oss inte att du ska börja jobba som en tokig från första dagen. Mänskliga relationer värderas mer än effektivitet här och alla uppskattar om du anstränger dig för att lära känna människor och prata med dem. Det är också viktig att vara flexibel och uppmärksam och kunna hjälpa till och ge en hand när det behövs, som t.ex. diska extra ibland, och hjälpa till extra i köket (mycket uppskattat), städa upp där man ser att det är stökigt etc.


Volontärerna förväntas också att själva hålla rent i volontärhuset och på deras gemensamma toalett. När man kommer från det kliniskt rena Sverige så kan man ofta ha svårt att acceptera den hygieniska standarden här. Men man vänjer sig snart vid att bland annat hålla munnen stängd när man duschar så att inget vatten kommer in. Man måste också tänka på att borsta tänderna i renat dricksvatten och att undvika äta färska grönsaker och frukt med skal om man inte först har desinfekterat dem i klorvatten i 20 minuter. Amöbainfektioner är vanliga hos den inhemska befolkningen och man är speciellt känslig om man kommer utifrån.


Tips

Det finns flera bra böcker man kan läsa innan man åker till Piña Palmera. Om du inte redan har läst ”Disabled Village Children” av David Werner så försök att få tag på den. Vi använder oss mycket av den boken och sättet att arbeta som beskrivs i boken.

Andra bra böcker att läsa är:

* Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez

* Latinamerikas öppna ådror av Eduardo Galeano

* Mexiko, on the border of chaos av Andres Oppenheimer

* Den vite mannen, Papalagi, av Söderhavshövdingen Tuiavii från Tiavea

* Carlos Castañedas böcker

 

Hemsida

Besök gärna Piña Palmeras egen webbsida för mer information:http://www.pinapalmera.org/


Kontakt

Du kan också kontakta föreningens volontärsamordnare:

volontar@palmerasvanner.se


Volontärmanual (svenska)

Här kan du ladda ner en manual för volontärer översatt till svenska.

Under fliken Volontärtjänst hittar du en massa mer praktiska tips och läsvärd information om att jobba som volontär på Piña Palmera.(Kommer snart ut på hemsidan)


Händelser


"Vi bjuder in till Webbinarium!

 

Vi hälsar alla Palmeravänner välkomna till Webbinarium den 13 september

2020 kl 14:00-16:00!


För mer info om anmälan, se

nedanstående dokument.Mvh

Styrelsen Palmeras Vänner


----------------------------------------------------


Info ang jordbävning

Styrelsen vill informera om att det jordskalv som drabbade Oaxaca den 23/6 inte påverkade Piña Palmera. Alla mår bra!


Hälsningar från Piña Palmera!

I följande dokument kan du ta del av en hälsning och statusuppdatering från Piña. Texten finns både på svenska och spanska.


Somriga hälsningar från

Styrelsen för Palmeras Vänner


--------------------------------------


Inställt Blodomlopp 2020! 


Vi har nu blivit uppdaterade om att Blodomloppet inte kommer genomföras som tidigare år, utan istället på distans. 


Pga detta har Styrelsen för Palmeras Vänner beslutat att ej anmäla några lag, och istället hoppas på ett normalt organiserat lopp 2021!


Vill du läsa mer om årets blodomlopp på distans, klicka in på länken nedan


https://blodomloppet.se/distans/


Varma sommarhälsningar

Styrelsen Palmeras Vänner


------------------------------------


"Historien om Piña Palmera"


Under 35 års festen för Piña Palmera, arrangerat av Palmeras Vänner i Stockholm på M/S Vindhem berättade Anna om hur Pina Palmera startades. Följ med och lyssna på denna fantastiska historia!Hälsningar 

Styrelsen Palmeras Vänner

sidan uppdaterad 200824