Föreningen Palmeras Vänner

Volontärtjänst


Sedan Piña Palmera startade år 1984 har volontärer från hela världen kommit till centret. Volontärerna är en viktig del av verksamheten och att åka som volontär till Piña blir ett minne för livet.


Är du över 18 år och sugen på att åka som volontär ska du först mejla Malin (volontar@palmerasvanner.se), det är viktigt för oss på Palmeras Vänner att ha koll på vilka som åker som volontärer från Sverige. Vi hjälper också gärna till ifall du har några frågor och anordnar utrese- och hemkomstträffar för volontärer. Då har du chansen att träffa tidigare volontärer och fråga allt du undrar.

När du har mejlat Malin ska du mejla Flavia som är koordinator på Piña Palmera (caipinapalmera@gmail.com) och skriva, på spanska, vem du är, varför du vill volontärarbeta och när du vill komma. Spanskan behöver inte vara perfekt.


Arbetsuppgifter


Som volontär förväntas man arbeta sex dagar i veckan, men arbetsdagarna är ofta ganska korta. Arbetsuppgifterna varierar eftersom volontärerna roterar mellan alla Piñas verksamhetsområden vilket gör jobbet varierat och innehållsrikt.

På Piña Palmera bor Malena, José och Paz. De är tre personer med funktionsnedsättningar som har bott på centret i nästan hela sina liv och är i behov av hjälp dygnet runt. En av volontärernas uppgifter är att avlasta de personliga assistenter som är anställda av Piña Palmera för denna verksamhet. Du förväntas hjälpa till med att mata dem, deras dagliga hygien samt hitta på roliga saker med dem – en promenad genom Zipolite, se en film, spela musik eller något annat. 


En annan del av verksamheten där volontärerna är involverade är besöken i byarna. Piña arbetar efter CBI (Community Based Inclusion) som du kan läsa mer om under fliken Piña Palmera à CBI. Ett par gånger i veckan åker ”equipo de terapia” (terapiarbetslaget) ut till närbelägna byar för terapiarbete. Volontärernas uppgift är då att förbereda och genomföra aktiviteter med barnen och deras familjer. 

Utöver detta så behövs volontärernas hjälp med andra sysslor, som t.ex. trädgården, verkstaden, tillverkning av återvunnet papper, köket och butiken. Beroende på dina tidigare erfarenheter, talanger och vad du tycker är roligast kan du efter ett tag önska att jobba olika mycket i olika områden. Är du fysioterapeut eller arbetsterapeut kommer du att få möjlighet att jobba med sådana uppgifter också. Det är viktigt att du som volontär är öppen till och beredd på att hjälpa till i alla de olika arbetsområdena eftersom att organisationen är beroende av de alla för att gå runt. 

Du har rätt till två veckors semester per 6 månader som du kan ta ut efter halva din tid. 


Boende och mat


Det vanligaste är att volontärerna bor på centret. Stannar du 6 månader eller längre är du garanterad en sängplats som du betalar 200 pesos (ca 108 kr) för i månaden. Då ingår ett morgonkaffe, lätt mål på förmiddagen, lunch på eftermiddagen och el och vatten. Du förväntas dela rum med en annan volontär, i vissa fall med två andra ifall det är ont om sängplatser. Volontärerna delar också på toaletter och duschar samt ett enkelt kök och allmän yta. Vill du inte bo på centret finns det många hotell och rum att hyra i Zipolite.


Språk


De flesta av dina kollegor på Piña Palmera pratar inte engelska, så det är viktigt att du klarar av att ta dig fram på spanska. Du behöver dock verkligen inte prata språket perfekt, de är vana vid att volontärer kommer från andra länder och uppskattar att du försöker lära dig. Språket kan vara jobbigt i början men om du anstränger dig och pratar med människor kommer det att lossna efter ett tag och en dag märker du att du också använder mexikanska slanguttryck. Volontärerna förväntas prata spanska sinsemellan ifall annan personal eller patienter från Piña är med. Det finns möjlighet att få spanskalektioner i Zipolite av en privatlärare, fråga efter det på plats ifall du är intresserad.


Vaccin och sjukdomar


Du bör vara vaccinerad mot hepatit A och B. Det är också bra att dricka Dukoral mot kolera och turistdiarré. Malariaprofylax är inte nödvändigt. På vaccinationscentralen vet de mer ingående vad du behöver.

Myggorna kan sprida denguefeber och sönderkliade myggbett blir lätt infekterade i det varma klimatet, så det är viktigt att använda myggmedel och att ha myggnät över sängen när du sover. Myggnät brukar redan finnas i rummen, annars går det att få tag på billigt på plats.

Det springer runt många djur på stranden, främst hundar och katter. Många av dessa har ingen ägare och kan bära på infektioner. Därför är det viktigt att vara försiktig med djur. Runt volontärernas hus bor ett par hundar och katter som vaccinerats.


Visum


Det går att resa till Mexiko utan att skaffa visum i förväg, då får du ett turistvisum när du landar som gäller i 180 dagar (6 månader). Ska du stanna längre är det möjligt att åka till Guatemala och sedan tillbaka över gränsen, då förnyas ditt turistvisum. Men planerar du dock att eventuellt göra det så är det viktigt att tänka på att köpa en enkelbiljett då de vid incheckningen här i Sverige inte kan checka in dig om du har en hemresa efter 180 dagar och inget visum.

Vet du säkert att du ska stanna i Mexiko i mer än 180 dagar (6 mån) rekommenderar ambassaden ett visum som heter ”Visa de residencia temporal”. Detta söker du via mexikanska ambassaden i Stockholm (Grevgatan 3). Eftersom processen tar tid är det bra att söka minst 2 månader innan du tänker åka.


För att söka visum behöver du:

1. En ifylld blankett för visumansökan, hämtas från http://embamex.sre.gob.mx/suecia/images/pdf/visa%20form.pdf. Du kan fylla i blanketten på datorn men måste skriva ut den för att underteckna.

2. Pass som är giltigt i minst 6 månader efter att du kommit hem.

3. Ett foto i passtorlek, färgfoto mot vit bakgrund och utan ev. piercingar eller glasögon.

4. Visumavgiften i kontanter.

5. Ett inbjudningsbrev från Piña Palmera. Detta får du genom att mejla Flavia på caipinapalmera@gmail.com. Brevet ska innehålla:

– Ditt fullständiga namn och nationalitet

– Namn, registreringsnummer, adress, kontaktuppgifter samt beskrivning av organisationens verksamhet

– Beskrivning av dina uppgifter i Mexiko

– Kopia av identitetshandling för personen som signerat brevet

6. Bankutdrag som visar att du de senaste 6 månaderna haft tillgång till minst 6500 kr.


När du har allt det här skannar du in det och mejlar till auxiliarconsular@embamex.se och bokar då också en tid för att komma till ambassaden och betala visumavgiften och lämna in fotot. Då behöver du också ta med dig originaldokumenten.

Det visum du får på ambassaden gäller endast för inresan till Mexiko. Inom 30 dagar efter ankomst måste du åka till migrationsverket i Huatulco för att få ditt riktiga visum. Detta vet de om på Piña så det kommer du att få hjälp med.


Mer information: http://embamex.sre.gob.mx/suecia/images/pdf/temvisa.pdf


Kontakt


c/o C.A.I. Piña Palmera

Apartado Postal 109

C.P. 70900 POCHUTLA

OAXACA, MEXICO

För att kontakta Flavia (koordinator på Piña Palmera) skickar du e-post till följande adress: caipinapalmera@gmail.com


Hör när ex-volontärer berättar om sina upplevelser från Piña Palmera genom att klicka här

Volontärmanual hittar du här!